Sportlövészet

Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését és a hibák feltárását.

Tovább

Önvédelem

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Tovább

Edzéstematika

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Tovább

Fegyver tesztek

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Tovább

Az előzőekben kicsit „ szórakozhattunk „ a dupla lövésekkel, mivel azok élvezeti faktora mondhatni nagyobb. Most nézzük meg, hogyan is kell közepes távolságra gyorsan és pontosan lövést leadni. Ha próbáljuk definiálni a „ közepes távolság „ fogalmát akkor nincs egyszerű feladatunk , mivel lövésze válogatja, hogy kinek mi a közepes távolság, de ha mindenképpen számot kéne mondanom, nagyjából 15 – 20 méter közé lőném be a tapasztalatok alapján!

Feladat:

A tárba helyezzünk 1 lőszert, majd helyezzük a fegyverbe, azt pedig a tokba! Jelzésre rántsuk, ki a fegyvert a tokból töltsük, meg a lő irányba tartva, majd a lehető leggyorsabban toljuk a cél felé. Amikor a fegyverünk kiért a végpontba, igyekezzünk az irányzékot megfelelően rendezni a célponton és ezzel egyidejűleg az ujjunkat helyezzük az elsütő billentyűre. Különös tekintettel figyeljünk arra, hogy ha a fegyverünk nincs a cél irányában, még véletlenül se tegyük az ujjunkat az elsütő billentyűre! Ha már a célon vagyunk, akkor az utolsó pontosításokig már rá helyezhetjük az ujjat, de a húzás megindítását csak és kizárólag az irányzék helyes beállítása után indítsuk!

A cél távolságának növekedése felveti azt a problémát, hogy a cső végen történő, pár tized milliméter eltérés a lövés pillanatában, már közepes távolságon is akár 20 – 40 centis eltérést fog mutatni egy rövidebb cső esetében. Ha a lövéseket még nagyobb távolságra szeretnénk leadni, akkor mindamellett, hogy pontosan kell célba vennünk az eltalálni kívánt célt, az elsütő billentyű húzását is gyakorlatilag hibátlanul kell megtennünk, mert hiába a pontos célzás, ha az elsütés hibás! A lövésünk alapból célt fog téveszteni, úgy, hogy még a lövedékre ható külső befolyásoló tényezőkkel még nem is számoltunk! Az ideális verseny lőtávolságokon ( 25 – 50 méter ) nem kell számolnunk a külső zavaró tényezőkkel, legalább is a lövedék tekintetében, az persze már más kérdés, hogy egy váltakozó irányú nem is feltétlenül erős szél, a lövész hátát, kezét lökdösheti, ami igazából eléggé jól megnehezítheti a dolgát.

Ha belekezdünk a gyakorlásba, akkor igyekezzünk a fegyver elővételét, csőre töltését, célpontra irányítását illetve az irányzó berendezését célponton történő rendezését minél gyorsabban végrehajtani, hogy az elsütés végrehajtására maradjon kellő időnk.

ALAP SZABÁLY! A VÉGREHAJTÁS SORÁN MINDEN MOZDULATOT, KIVÉVE AZ ELSÜTŐ BILLENTYŰ HÚZÁSÁT, DINAMIKUSAN, GYORSAN HAJTSUK VÉGRE, EZZEL ELŐSEGÍTVE, HOGY AZ ELSÜTŐ BILLENTYŰ ELHÚZÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IDŐT ARRA FORDÍTHASSUK!

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

045395
MaMa9
TegnapTegnap20
A hétenA héten110
A hónapbanA hónapban768