Sportlövészet

Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését és a hibák feltárását.

Tovább

Önvédelem

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Tovább

Edzéstematika

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Tovább

Fegyver tesztek

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Tovább

Sportlövészet

Köszöntöm kedves látogató a Sportlövészet témakörben!

Ebben a szekcióban a sportlövészettel, extrém lövészettel, IPSC illetve IDPA lövészettel foglalkozunk. Videókat elemzünk, ahol a versenyzők versenyfeladatokat hajtanak végre maroklőfegyverekkel és igyekszünk a mozdulataikból, végrehajtásaikból tanulságokat levonni és hasznosítani mindazokat a saját tudásunk csiszolása érdekében! Sok esetben tapasztaltam, hogy egy-egy végrehajtás megtekintését követően az elemzések olyan mozdulatokra illetve taktikákra világítanak rá, amivel a versenyző anélkül fejlődhet, hogy anyagiakat kellene ráfordítania!

A lövész sport drága sport. Ha lehet, csak arra adjunk ki pénzt, amire mindenképpen muszáj! Már a TWITTEREN is találkozhatunk!

A minap egy érdekes kérés érkezett, ahol egy kimondottan erős szintfelmérő gyakorlatot kért az egyik kollégám, de feltételül szabta, hogy időben rövid legyen, illetve 100 lőszerre legyen megtervezve. A kérést komolyan vettem, és összeállítottam egy gyakorlatot, ami valóban komoly kihívás elé állítja a lövészt, mindössze 6 perc alatt. A távolság 4 méter, a cél pedig a már jól ismert 10 pöttyös lőlap, ahol a célok 2 centi átmérővel rendelkeznek. 100 lőszert előre betárazva, maximum 6 perc áll rendelkezésre a lövések leadására, úgy, hogy minden pöttyre 10 lövést kell a lövésznek leadnia. A minimum elérendő % a 95 %, úgy, hogy az utolsó lövésnek 6 percen belül kell lennie. Gyakorlatilag ha a 6 percet vesszük alapul, akkor 3,6 sec jut 1 lövésre, úgy, hogy közben tárakat kell cserélni, illetve az első lövés előtt tokból indul a feladat. Ez a feladat nagyon nagy pontosságot, gyors lövéseket, illetve gyors tárcserét és célkép felvételt követel. Elég összetett feladat, attól függetlenül, hogy sem a mozgás sem a cél igénye nem óriási. Aki kipróbálja, annak jó szórakozást, illetve kitartást hozzá!

Egy nagyon kedves Barátom hívta fel a figyelmemet az alábbi gyakorlatra! Jobban körüljárva a témát azt kell mondjam, hogy nagyon ötletes gyakorlat, és kellően leteszteli a lövészt aki végiglövi. 9 méterről lövik a feladatot, 5 lövést két kezes szabad stílusban tokból rántást követően, majd erős kezes lövés 5 db, ezután 5 + 5 lövés tárcserével, és a végén 4 mellkas lövés 1 fej találattal zárva, mindezt az IDPA verseny lőlapjára. A részidők összeadását követően a végösszeg meg is mutatja azonnal a lövészünk felkészültségét. Nyilván valóan külön bontják az értékelésnél a fegyver típusokat, és a hozzájuk kapcsolódó végrehajtási időket. Nagyon jól kitalált és összeállított feladatsor, én magam is fogom gyakorolni, hátha még egyszer jól jöhet, és mindenkinek ajánlom akik a lövész sportot, a fegyvereket nem kompenzálásnak használják!

Többen kérdezték egymástól függetlenül, hogy én magam hogy tréningezem? Ez több dologtól is függ, de alapvetően figyelembe kell vennem, hogy én a fegyvereimet nem sport céllal tartom illetve használom, így a sport célú szabályzók, verseny szabályok rám illetve a hozzám hasonló felhasználókra nem teljesen alkalmazhatóak. Több verseny szabály, elvárás, értékelés akad, ami a pályán jó szolgálatot tesz, viszont egy utcai konfrontáció során, még ha győztesen kerülnénk is ki belőle, gyakorlatilag jogi problémák tömegét zúdítaná ránk. Ezért van az, hogy külön kell tudni választani a verseny és munka felkészüléseket. Sok közös vonás van egyébként a két dolog között, de még is alapjaiban más. A versenyző az eredményekért sok mindent bevállalhat, és gyakorlatilag a biztonsági szabályok szabhatnak határt a kreativitásnak, a törvény végrehajtó a biztonsági szabályzók mellett a jog útvesztőit is kerülgetni kényszerül, és a legnagyobb problémáról, a " lőni vagy nem lőni " hezitációról még nem is beszéltünk. Amikor egy törvény végrehajtó edzés programot tervez, vagy hajt végre, jól kiforrott, több feltételnek megfelelő tréninget kéne válasszon. Európában ez még viszonylag gyerekcipőben jár, de már vannak jelek amik arra utalnak, hogy talán valami változni fog ezen a téren, de addig maradnak a versenyek, ahol a résztvevő igazodik a versenyszabályokhoz és eredményt produkál, vagy tarja magát a túlélési technikákhoz, és jól megválasztja a célpontjait és  pontosan helyezi a lövéseit, amivel időt veszít, és esetleg helyezést is. Egy dolgot nem szabad elfelejteni! A beidegződés nagy úr, ha baj van, azok a reflexek lépnek működésbe amiket beégettünk az agyba és izom memóriába ... A többi a szerencsén és a jogászokon fog múlni ...

Azt kell mondjam, hogy volt már ugyan igen jó minőségű fegyverem, de ez a darab túltesz rajtuk is. Picit elsőre a külmérete nagynak tűnhet, de amikor használatba veszi az ember, rájön, hogy azért teljesen kezelhető. Nagyjából 1000 lövés után jutottam el kinti lőtérre vele, ahol sport célokra is lőhettem. Két nagyon fontos dolog ami feltűnt vele kapcsolatban! Nem egy " táncolós " fegyver, ami igazán a dupla, és egykezes lövéseknél jelentkezik. Versenyzőknek ez igen jól jöhet, ha sok gyors duplát kell kiosztani egy egy versenyen, illetve önvédelmi felhasználóknak is jól jöhet, ha szűkös időkeret áll rendelkezésre, hogy valakit 20 x jól mellbe taszajtsunk. A másik, és gyakorlatilag legfontosabb dolog, hogy valamit mókoltak a gyárban az elsütő szerkezettel, és eltüntették az elsütési út végén lévő " holtpontot "! A lövő hibák 95 % - áért felelős holtpont eltüntetésével drasztikusan csökkennek a hibák, és felgyorsulhat a lövész, illetve akár extrém távolságokból is eredményes lehet. Nagyon élvezetes lőni az X FIVE - al, amihez igen erősen hozzájárul az általa okozott sikerélmény. Mindazonáltal gyorsan le szögezném, hogy ez a fegyver sem tud magától lőni! Ha valaki arra gondolt, hogy gyorsan elszalad a boltba vesz egy ilyet, aztán királyul fog lőni, az inkább felejtse is el ezt az eszközt. Arra viszont bárki számíthat, hogy a kellően pallérozott lőkészséget drasztikusan meg fogja dobni. Végrehajtottam pár gyakorlatot a kinti pályán, amik nagy vonalakban be tudják mutatni, hogy mit is tud az eszköz.

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

026999
MaMa37
TegnapTegnap41
A hétenA héten268
A hónapbanA hónapban614